29 jaanuar 2012

Lagritsakook

Kodus on suur köök, hea ahi, palju ruumi, põnevad vidinad ja tagatipuks ka fotokas. :)

Mõni aeg tagasi märkasin netis igavledes retsepti "vähemusele". Tõepoolest, inimesed saab vist jagada lagritsasööjateks ja lagritsa-mittesööjateks. Mina olen kindlasti see esimene variant ja õnneks mu kodused ka.

Algne retsept läbis üsna suured moonutused selleks, et muutuda laktoosi- ja gluteenivabaks. Algne retsept on nähtavalt siin. Algses retseptis on kasutatud koogipõhja küpsistest ja võist, mina tegin midagi muretaina-laadset, toorjuustu asendasin pehme tofu ning taimse koorega ning lagritsakomme läks sisse 1,5 korda rohkem kuigi järgmine kord paneksin neid umbes 4 korda rohkem.


Lagritsakook

Põhi
200g nisujahu (gluteenivaba)
125g küpsetusmargariini  (külm)
100g suhkrut
4tl magustamata kakaopulbrit (lisasin, kuna tahtsin šokolaadisemat põhja, mis lagritsaga hästi sobib)
0,5-1dl kanget kohvi (või vett või mingit muud vedelikku - mina kohvisõltlasena topin seda igale poole)

1dl pohlamoosi (hapukama nüansi lisamiseks oleks parim kasutada pohla või jõhvika toormoosi - mul seekord pohla-õunamoos ning eriti tunda lõpptulemuses ei jäänud)


Kate:
300g pehmet tofut
1pk (2dl) Sunnuntai taimset vahukoore-asendajat
2-3 muna
1dl taimset koort (mina kasutasin 5% kaerakoort)
150-300g lagritsakomme (parimad on MUST Dark Shots kommid - korralikult lagritsased)


Peale:
70-100g riivitud tumedat šokolaadi

1. Pane ahi 200 C juurde sooja.

2. Põhja jaoks mõõda kaussi jahu, suhkur ja kakao. Sega kuivained omavahel. Näpi juurde külm või/margariin ning töötle nii kaua, kuni see on kuivainetega enam-vähem segunenud. Lisa vähehaaval juurde kohv, kuni tainas on mõnusa konsistentsiga.

3. Määri koogivorm rasvainega, puista üle mannaga ning vajuta tainas vormi põhja ja külgedele. Soovitav oleks seda pool tundi külmas hoida aga saab ka ilma.

4. Küpseta põhja 10 minutiti 200 C juures.

5. Haki lagritsakommid väikesteks tükkideks. Soovitus: kui kasutada kõvasid komme, nagu MUST Dark Shots, siis ära ürita neid purustada käägikombainis. See läheb katki.

6. Pane potti 1dl koort ning lagrits. Kuumuta ja sega, kuni lagrits on sulanud. Tõsta jahtuma.

7. Katte jaoks sega mikseri või köögikombaini abiga pehme tofu ning taimne vahukoor. Lisa munad ning mikserda kuni segu on ühtlane. Lõpuks lisa ka lagritsasegu.

8. Küpsenud põhjale määri pohlamoosi.

9. Kalla põhjale lagritsa-tofusegu ning puista üle riivitud šokolaadiga. Kuna lagrits muudab segu hallikaks, siis on šokolaad kattena äärmiselt tänuväärne, kuna muidu kook nii isuäratav välja ei näeks ;)

10. Küpseta 40-50 min 200 C juures. Lase küpseda nii kaua, kuni kook ei ole enam vedel ja puutikuga proovides jääb tikk kuivaks.

Kook on hea nii soojalt kui järgmisel päeval külmalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar